Mijn favorieten

Wonen in IJlst

IJlst bestaat al 750 jaar. Een sfeervol, historisch en cultureel stadje, onderdeel van de Elfstedenroute. IJlst biedt een geliefde woonomgeving en maakt deel uit van de gemeente Súdwest Fryslân. 

Het is een residentieel stadje op 2 km afstand van Sneek. Er is een goede openbaar vervoersverbinding via de trein op het traject Leeuwarden – Stavoren met een eigen “Station ” , en is gelegen nabij de autosnelweg A7. Tevens centraal gelegen in het Friese meren gebied, gelegen aan groot vaarwater op een knooppunt van vaarwegen. Door de ligging is IJlst uitstekend bereikbaar, zowel via weg, spoor, alsook via het water. 

De stad was bekend om zijn scheepsbouw en handelspositie. Hij is ontstaan aan de Oude Ee of Ye, een riviertje tussen de Zuiderzee of een voorloper ervan en de Middelzee. Aan dit riviertje dankt het stadje zijn naam. Van de Ee zijn nog slechts fragmenten over. Een ervan vormt de centrale as van het stadje en heeft het karakter van een gracht. Pal langs de huizen loopt de straat en de tuinen liggen aan de overkant van de straat aan de kant van de Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, "bleken" of "overtuinen" geheten, behoren bij de aan de grachten liggende huizen en werden vroeger gebruikt om de was te bleken. De tuinen zijn voor een deel nog steeds in particuliere handen.

Er is een actief verenigingsleven en een goed ondernemersklimaat. Het gehele jaar door zijn er diverse culturele evenementen. Rondom IJlst zijn prachtige vaar, wandel en fietsroutes. Daarnaast is er een hoog voorzieningenniveau van o.m. winkels, twee basisscholen en een ruim aanbod aan sportclubs.

Mooi wonen in IJlst!