Mijn favorieten

Wonen in Heeg

Heeg telt iets meer dan tweeduizend inwoners. Tot Heeg wordt ook buurdorp Osingahuizen gerekend. De dorpen vormen samen een buurtschap. Heeg is dankzij de gunstige ligging aan het Heegermeer een levendig dorp. Ieder jaar varen hier duizenden boten voorbij. Heeg ligt namelijk aan de vaarroute die het Friese merengebied verbindt met het IJsselmeer.
 

Geschiedenis

Heeg is van oudsher een vissersdorp dat ontstond op een knooppunt van waterwegen. Vanuit Heeg, en buurdorp Gaastmeer, werd paling naar Engeland verscheept. Heeger palingvissers hadden lange tijd hun eigen ligplaats op de Theems, bij de Tower Bridge, in Londen. In het wapen van Heeg staat niet voor niets een paling afgebeeld.
 

Wonen en leven

Heeg heeft goede winkelvoorzieningen. De gezellige dorpsstraat De Syl is karakteristiek voor Heeg. Winkeltjes en woonhuizen liggen aan het water, dat door het dorp stroomt. Heeg heeft zich ontwikkeld tot een uniek watersportcentrum, met restaurants en uitgaansgelegenheden. Andere recreatieve voorzieningen zijn: een jeugdherberg, jachthavens, zeilscholen, vakantiewoningen, campings en botenverhuurbedrijven.